Gold Ornament

O MENI

RTS – Srbija na vezi – Vanja Bokun Popović

Vanja Bokun Popović

Moje ime je Vanja Bokun Popović i istraživanjem, primenom i podučavanjem drugih na polju održive lične transformacije se bavim od 2011. U medijima ćete čuti da se predstavljam kao pedagog i psiholog, jer se mediji od mene traže da komentarišem aktuelne fenomene u društvu.  Takođe ćete čuti da se u nekim kontekstima pojavljujem kao sportski pedagog ili psiholog, jer se u tim instancama traži da u radu sa sportskim ekipama ili elitnim sportistima pomognem drugima da optimizuju sopstvene potencijale. Takođe ćete čuti da se moj rad spominje u kontekstu inspirativnog govorništva, jer sam često pozvana da učestvujem na konferencijama i kompanijskim skupovima.

No, iskrena da budem, ja sam na prvom mestu istraživač, inovator i mislilac sa neiscrpnim motorima znatiželje koji me neprestano voze dublje u večitu misteriju zvanu ljudsko postojanje. Volim da zaronim u neistražene teritorije, da učim od velikih Učitelja, da testiram transformaciju na sebi, a zatim kada je transcedentiram da na putovanje povedem i druge.

Mogu bezrezervno da kažem da živim svoju životnu misiju – zadatke sa kojima sam došla – i obavljam je kroz stalno usavršavanje talenata kojima sam prirodno opremljena – baš kao i vi sami.

No, put do ove tačke nije bio lak i tek iz ove perspektive mogu da prihvatim da me je život kroz borbu, patnju, ratove, selidbe, život na tri kontinenta i gotovo prinudnu transformaciju od rođenja do sada pripremao da služim iz ovog kapaciteta.

Moj rad temelji se na tri stuba:

Gold Ornament

1. NAUKA I DOKAZANE ZAKONITOSTI

Vanja u biblioteci

Volim logiku, volim nauku, volim pouzdanost dokazanih postulata i odgovornost koju naučni rad nosi. Moje visoko školovanje je sticano u Americi gde sam prvo završila fakultet iz biznisa i menadžmenta na punoj sportskoj stipendiji, zatim ostvarila svoj tadašnji san i preselila se u New York City. U Njujorku sam dobila još jednu punu stipendiju za master iz Urban Education – koja predstavlja spoj pedagogije i psihologije i oprema osobu za rad u najtežim socijalnim uslovima.

Takođe sam dobila posao u srednjoj školi u Južnom Bronksu gde sam 7 godina radila kao profesor za osetljive grupacije. U radu sam se susrela sa izuzetnim izazovom – kako mladim ljudima preneti neophodna znanja koja imaju vrlo malo veze da izuzetno stresnim uslovima u kojima žive.  Drugim rečima, kako učiniti Šekspira relevantnim omladini koja se bez preterivanja susreće sa egzistencijalnim pitanjima svakog dana.  Jedan deo mog stručnog osposobljavanja za tu ulogu bile su brojne obuke iz oblasti produhovljenje discipline, reagovanja u kriznim situacijama i motivacije pod pokroviteljstvom ministarstva prosvete, no najveći deo došao je iz prakse i sopstvene želje da srušim nevidljivu barijeru koja stoji između mojih đaka i istinskog znanja.  No, izazovi nisu stali tu.  Nakon dve godine profesorskog poziva, pozvana sam na lidersku poziciju prvo kao koordinator odeljenja za Specijalnu Edukaciju, a kasnije i kao koordinator za Tranziciju.  Balansirajući između tri funkcije u jednoj, postalo mi je jasno da stres koji iskušavaju učenici gotovo je isti kao i stres koji iskušavaju njihovi profesori.  Želja za razumevanjem dubljih faktora nezadovoljstva, društvene disfunkcije i pronalaženjem rešenja neprestano su me gurali napred.  Prošla sam kroz dodatne edukacije iz oblasti liderstva kao stipendista ministarstva prosvete grada Njujorka i naučila važnost protokola, timskog rada, kao i kreiranja alhemije istog.  Prirodnim tokom stvari, prateći sopstvenu radoznalost i posvećenost nastavila sam da koračam kroz nauku i praksu i u Americi kompletirala studije mastera is psihologije, za koji se od mene tražilo da položim 30 ispita i obavim 3 međunarodne prakse. Trenutno završavam doktorsku disertaciju iz psihologije na univerzitetu u Americi. Član sam APA (američke asocijacije za psihologiju) i PSI CHI (počasnog društva iz psihologije).

  • PhD in Psychology – doktor sam psihologije

  • M.S. Philosophy of Psychology – nosilac naprednog mastera iz psihologije

  • M.S. Urban Education – nosilac mastera iz pedagogije, rad sa osetljivim grupacijama

  • B.S. International Business – nosilac fakultetske diplome iz međunarodnog poslovanja

Gold Ornament

2. DREVNI PRINCIPI I NJIHOVE ZAKONITOSTI

Vanja na Baliju

Volim svet nevidljivog, u njemu sam kod kuće, poznajem njegove zakonitosti, simbole i jezik. Misterije drevnih civilizacija me privlače ceo život. Sa dubljim izučavanjem principa kvantne nauke, kako se primenjuju na ljudsku psihu i telo, te kroz rad na sebi shvatila sam iz prve ruke koliko je toga o sebi što tek treba da otkrijemo. Dok sam živela u Njujorku, bila sam član Platonove Akademije, pod nazivom The School of Practical Philosophy, gde sam 4 godine izučavala sa mentorima i kolegama Sanskrit, kaligrafiju, drevne tekstove, vekovne filozofske principe, kao i njihovu primenu u svakodnevnom životu. Tamo sam inicirana u Transcedentalnu Meditaciju 2011. godine. Nisam odolela i 2012. godine sam se iz Njujorka otisnula u svet, pretvorivši Bali u svoj novi dom. Bali me je dočekao raširenih ruku te sam tamo izučavala njihove prirodne metode isceljenja, način razmišljanja, stil života i način na koji posmatraju zdrave i bolesne osobe.  Kroz inicijacije duhovnih učitelja na Baliju moj vodič je bila jedna od tri glavne isceliteljske porodice na tom čarobnom ostrvu. Na Baliju sam se upoznala iz prve ruke i sa isceljiteljskim metodama američkih Indijanaca, učivši od indijanske sveštenice White Star nekoliko meseci. Tu sam se i prvi put susrela sa kraniosakralnom terapijom, te sa Paulom Rasmussen izučavala tu metodu kao klijent i kao njen učenik. Na Baliju sam takođe završila obuku za Yoga instruktora u Shades of Yoga akademiji.

Sa Balija sam se dalje otisnula u svet gde sam u narednim godinama izučavala, koristila i implementirala brojna druga učenja i metode, koji uključuju: primenjene porodične konstelacije, Breathwork i Breath Therapy, NLP, brojne vidove Reiki-a, rad sa frekvencijama tela, Svetu Geometriju, Field Control Therapy, Map of Consciounsess, Kundalini Yogu, Gene Keys, Pranic Healing, Remote Viewing, Remote Influencing, Aware Parenting…

Poslednih nekoliko godina izučavam i praktično i naučno duboka znanja drevne Amazonije od nekoliko učitelja iz te oblasti.  Ovo je nešto o čemu ćete čuti više od mene u vremenu koje dolazi.

Čisto informacije radi…

  • Sertifikovani sam TRENER FACILITATORA Futuringa (Ivon Delaflor)

  • Sertifikovani sam Kodeolog Codes of AH (Ivonne Delaflor)

  • Sertifikovani sam Sacred Money Archetypes Coach (Kendall Summerhawk)

  • Sertifikovani sam facilitator Tehnologija Višeg Ja (Toby Alexander)

Gold Ornament

3. VRHUNSKI MENTORI U SVOJOJ OBLASTI

Vanja i Bruce Lipton

Od početka svoje naučne avanture, život mi je slao najbolje u svakoj branši da mi budu mentori. U NYC sam imala privilegiju da učim o morfogenetičkim poljima direktno od Dr. Ruperta Sheldrake-a, da učim o Boddhisattvi direktno od Dalaj Lame i iskusim u maloj grupi kako izgleda kada Kosmos progovori kroz čoveka direktno od Deepak Chopre. Tada još nisam znala kakav je neobičan put ispred mene. Od svojih dugogodišnjih 1:1 mentora, koji su imali neopisiv uticaj na moj lični, a zatim profesionalni razvoj izdvajam: Ivonne Delaflor, Dan Brule, Toby Alexander i Vjeru Tomaš.
Moj lični stav je da svako ko radi sa ljudima mora da ima iskusnijeg kolegu “iznad sebe” i to se oseti i vidi u svemu što radim.  Često me ljudi kritikuju da “puno radim sa učiteljima” i da treba da se otisnem u sopstveno znanje.  No, ono što zaboravljamo da najbolji među nama, bude ono što je najbolje u nama.  Takav učitelj i sama želim da jesam i budem.

Samo neki od mentora:

Neale Donald Walsch i Vanja
Bob Proctor i Vanja
Dan Brule i Vanja
Robin Brooke i Vanja
Sal i Vanja
Rudd i Vanja
Gold Ornament

MEDIJSKI NASTUPI

Podkast gostovanje – Tijana, Career Alchemist

Gostovanje – Color Media Communications

Gostovanje – Inspiracija dana, inspiracija noći

Pogledaj sve nastupe